历年中考英语真题及答案之阅读理解(2020年长沙卷)
创始人
2026-01-06 12:04:59
0

Ⅲ.阅读技能(四部分,共24小题,计48分)

第一节 图表理解 阅读下列图表,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。(共5小题,计10分)

A

Club name: Short Story Writing Club

Club leader: Claire Smith

Meeting time: Friday 4:00 p.m.—5:00 p.m.

Club aim: To improve short story writing skills

Club activities:

Read short stories in different styles (风格);

Write short stories using different skills;

Hold workshops to discuss the short stories that members read and write;

Invite famous writers to give talks on short story writing.

Materials needed: Paper and pen for each student

Plan for finding new members:

Make posters (海报) and put them up around the school;

Put a notice in the school newspaper and on the school website;

Put a video on the school website.

Signed: Claire Smith

41.The chart (图表) above is most probably ______ for a new club.

A.a plan B.a letter C.an invitation

42.The club activities include the following EXCEPT ______ .

A.holding workshops

B.inviting famous writers

C.putting stories on the school website

B

The Name of This book Is Secret

Readers will love following Max-Ernest and Cass as they solve the mystery(谜)of a missing magician! Filled with word games, this is a book that won't stay secret for long.

“An amazing story full of puzzles (不解之谜) ! It will certainly win your heart and will make you never want to stop turning the pages!”

—Alex Smith, 13

Buy now!$13.90 (hardcover), $8.20 (e-book)

The London Eye Mystery

Salim suddenly disappears. No one knows where he has gone. How on earth could he have disappeared? His cousins, Ted and Kate, have to follow clues (线索) around London and find him before it is too late. Can they make it?

“It's a great book! I had my nose in it all the time! This must be the coolest book in the world!”—Sarah Andrew, 12

Buy now!$12.60 (hardcover), $7.10 (e-book)

43.Who is missing in The Name of This Book Is Secret?

A.Salim. B.A magician. C.Max-Ernest.

44.What does Sarah mean by saying “I had my nose in it”?

A.She liked the smell of the book.

B.The book was very hard to understand.

C.The book was so interesting that she read it carefully.

45.How much money can you save if you buy an e-book of The London Eye mystery instead of a hardcover of it?

A.$5.50. B.$5.70. C.$7.10.

第二节 短文理解 阅读下面的短文,从题中所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。(共10小题,计20分)

A

On June 9th, 1870, Charles Dickens died at the age of 58. The next day, a headline in The New York Times read: “Death of the Great Novelist...Will Be Remembered by the People...”

The headline was not overstating (夸大) the popularity of Dickens. Even today, the British novelist is loved by readers all over the world. Dickens created some unforgettable characters. You must have heard of or even read some of his novels: Oliver Twist, A Christmas Carol and A Tale of Two Cities. A Tale of Two Cities has sold more than 200 million copies. Since 1897, there have been more than 300 film and TV adaptations (改编版本) of Dickens' works. A Christmas Carol alone has had nearly 50.

Natalie Mcknight is a literature professor (文学教授) who studies Dickens and his works. She explains why the novelist has remained so popular. One important reason, she says, is that Dickens wrote from his heart. He tried hard to produce emotional effects (情感效果) among his readers. In his works, he paid special attention to the “little man” at the bottom of society in the UK, which deeply mirrored the social reality at that time. A Christmas Carol, for example, was written to make every reader think about how they could make a difference to their society. People always enjoy works that make them laugh, cry and think. Many other 19th-century novelists wrote entertaining (娱乐的) works. However, few of them worked as hard as Dickens to touch the readers deeply.

Dickens wrote about situations and emotions that still interest people today. He used his pen to fight social inequality and gave voice to the poor. His works led to many important social changes. Readers always enjoy seeing poor people rise and succeed.

This year marks the 150th year of Dickens' death. It's another chance to remember this great writer. Will you read or re-read some of his famous works?

46.What is paragraph (段落) 2 mainly about?

A.Personality of Dickens.

B.Appearance of Dickens.

C.Popularity of Dickens.

47.As a novelist, why has Dickens remained so popular?

A.He wrote for fun.

B.He wrote from his heart.

C.He mainly wrote for the upper class.

48.When people read Dickens' novels, they could ______ .

①meet the “little man” at the bottom of society in the UK

②know about the social reality at that time

③not be influenced by the works at all

④think about how to make a difference to their society

A.①②③ B.②③④ C.①②④

49.What does the underlined word “inequality” mean in Paragraph 4?

A.不平等 B.不现实 C.不稳定

50.The purpose of writing this text is probably to ______ .

A.introduce Charles Dickens' life and death

B.encourage readers to read or re-read Charles Dickens' works

C.present the similarities between Charles Dickens and other writers

B

Have you ever seen a solar panel (太阳能电池板) in your neighborhood? Solar panels take energy from the sun and turn it into electricity. Over the past ten years, the price of solar panels has gone down greatly. In many parts of the world, solar energy is now the cheapest form of electricity. More and more people have started using solar energy to power (给……供电)their homes.

However, solar panels also have their problems. They stop working at night and on rainy days. Is it possible to make them produce electricity all of the time?

Scientists at Suzhou University, China, have invented a new solar panel now. It can produce electricity not only from solar energy but also from falling rain. When a raindrop falls on the solar panel and then rolls (滚动) down, it creates friction (摩擦力) on the surface of the panel, which can then be turned into electricity.

Sun Baoquan is one of the inventors. “Our new invention can produce electricity in any weather during the day,” he says.“It can even provide electricity at night if there is rain.”

The solar panel, however, does not make much electricity from falling rain.So Sun Baoquan is still working hard to improve it. The scientist also wants to make solar panels more flexible, which are as soft as clothing.

The field of solar energy is developing fast. Scientists around the world have been improving solar panels. Some have been working on ways to join solar panels and wind power together. Some have been trying to use sunlight to produce liquid and gas fuels (液体和气体燃料).

51.Which energy is now the cheapest form of electricity in many parts of the world?

A.Solar energy. B.Water energy. C.Wind energy.

52.What is one of the problems of common solar panels?

A.The price of them is rising.

B.They can't work all of the time.

C.They can hardly power people's homes.

53.Why is the new solar panel more scientific and useful?

A.It has a larger size than a common one.

B.It produces more electricity from falling rain than solar energy.

C.It can produce electricity day and night and even in rainy conditions.

54.What does the underlined word “flexible” mean in Paragraph 5?

A.柔软的 B.光滑的 C.坚硬的

55.We can infer (推断) from this text that ______ .

A.there is no room for developing solar energy

B.there is no end to the research in the field of solar energy

C.solar energy has completely taken the place of other kinds of energy

答案解析:

图表理解

A篇

41. 根据图表中包含的俱乐部名称、负责人、会议时间、俱乐部目标、活动、所需材料、招募新成员计划等内容,可知这是一个新俱乐部的计划,所以选A。

42. 根据图表中“Club activities”部分提到的“Hold workshops”“Invite famous writers to give talks on short story writing”,可知没有提到“putting stories on the school website”,所以选C。

B篇

43. 根据B部分“Readers will love following Max - Ernest and Cass as they solve the mystery(谜)of a missing magician!”可知,失踪的是一位魔术师,所以选B。

44. 根据“I had my nose in it all the time! This must be the coolest book in the world!”可知,这本书非常有趣,以至于她一直认真阅读,所以选C。

45. 根据“Buy now! $12.60 (hardcover), $7.10 (e - book)”可知,买电子书比买精装书节省$12.60 - $7.10 = $5.50,所以选A。

短文理解

A篇

46. 根据第二段中“The headline was not overstating (夸大) the popularity of Dickens.”以及后面列举的狄更斯作品的销量和改编版本数量,可知第二段主要讲的是狄更斯的受欢迎程度,所以选C。

47. 根据“One important reason, she says, is that Dickens wrote from his heart.”可知,狄更斯受欢迎的一个重要原因是他发自内心地写作,所以选B。

48. 根据“In his works, he paid special attention to the ‘little man’ at the bottom of society in the UK, which deeply mirrored the social reality at that time.”和“A Christmas Carol, for example, was written to make every reader think about how they could make a difference to their society.”可知,人们读狄更斯的小说可以遇到英国社会底层的小人物、了解当时的社会现实、思考如何为社会做出改变,所以选C。

49. 根据“He used his pen to fight social inequality and gave voice to the poor.”可知,他用笔对抗社会不平等,为穷人发声,所以“inequality”意思是“不平等”,选A。

50. 根据最后一段“This year marks the 150th year of Dickens' death. It's another chance to remember this great writer. Will you read or re - read some of his famous works?”可知,写这篇文章的目的是鼓励读者阅读或重读狄更斯的作品,所以选B。

B篇

51. 根据“In many parts of the world, solar energy is now the cheapest form of electricity.”可知,在世界上许多地方,太阳能现在是最便宜的电力形式,所以选A。

52. 根据“However, solar panels also have their problems. They stop working at night and on rainy days.”可知,普通太阳能电池板的问题是不能一直工作,所以选B。

53. 根据“Our new invention can produce electricity in any weather during the day,” he says.“It can even provide electricity at night if there is rain.”可知,新型太阳能电池板可以在白天任何天气和晚上下雨时发电,所以选C。

54. 根据“which are as soft as clothing”可知,科学家想让太阳能电池板像衣服一样柔软,所以“flexible”意思是“柔软的”,选A。

55. 根据最后一段“The field of solar energy is developing fast. Scientists around the world have been improving solar panels.”以及列举的科学家们正在做的研究,可知在太阳能领域的研究没有尽头,所以选B。

相关内容

最新资讯

非农喜忧参半 美联储降息概率全... 2025年12月美国非农就业报告让市场人士对美联储本月末降息的预期彻底落空。虽然2025年12月新增...
贝森特:美国财政部有足够资金支... 当地时间1月9日,美国联邦最高法院表示将暂缓对特朗普关税政策合法性的裁决。对此,美国财政部长贝森特表...
开年大涨,2026黄金还将“狂... 2026年开年首个交易周结束,黄金价格再现大涨。 北京时间1月9日晚,在美国公布12月非农数据后,蓄...
汇泉基金陈洪斌:2026年中国... 【1月10 - 11日,2026年中国首席学家论坛年会在上海举行】此次年会主题为“棋至中局:承前启后...
沪深300ETF华泰柏瑞分红方... 每经AI快讯,1月11日,华泰柏瑞基金公告称,旗下沪深300ETF将实施现金分红,分红方案为每10份...
全球媒体聚焦 | 美媒:关税政... 美国有线电视新闻网(CNN)1月10日刊发分析文章指出,美国政府2025年实施大规模加征关税措施后,...
原创 1... 当终场哨声在伊蒂哈德球场响起,记分牌上刺眼的10-1宣告着一场足球史上的悬殊对决。曼城用一场酣畅淋漓...
中国罕王:JORC矿石储量增加... 中国罕王公告,随着Cygnet金矿项目的第一阶段预可行性研究(“预可研”)完成以及Mt Bundy金...
原创 美... 美国和台湾地区之间的关税谈判即将收尾,这次台湾将付出怎样的代价呢?赖清德为何要照单全收? 美国和台湾...