第二节 词语填空 通读下面的短文,掌握其大意,然后从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。(共10小题,计10分)
Thanksgiving was just around the corner. The menu(菜谱)had been set. The shopping list was made. 31 seemed perfect. I could taste turkey and mashed potatoes(火鸡和土豆泥). Pictures of different pies, fruit and vegetables came into my mind. I couldn't 32 !
The day before Thanksgiving my dad called a family meeting. He said we needed to practice being 33 . “We are going to 34 at a homeless shelter(收容所)on Thanksgiving Day.”I couldn't believe this was happening. So we wouldn't cook our own Thanksgiving dinner? The holiday wouldn't be the same. I thought the day would be ruined(糟蹋).
The next morning, we got up 35 . I followed my father to the shelter with my sleepy eyes. I had no great expectations and felt 36 all the way. As soon as we arrived, we got to work. There was so much to be done. But all I could think about was the dinner I couldn't enjoy.
However, those thoughts soon 37 . Over the next few hours, I watched hundreds of people come through the shelter. For some, this was the only hot meal they would eat that week. For others, it was the first time to eat a Thanksgiving meal. The shelter was filled with 38 .
Through this experience, I learned that Thanksgiving is a time to think about your blessings(祝福)and look for ways to bless others. When I gave up what I had wanted, I discovered how much I have. It is much better to 39 than to receive. In the end, that Thanksgiving became an 40 experience.
31.A.Something B.Everything C.Nothing
32.A.wait B.care C.understand
33.A.creative B.nervous C.thankful
34.A.rush out B.help out C.check out
35.A.early B.late C.suddenly
36.A.excited B.good C.down
37.A.appeared B.disappeared C.rose
38.A.stress B.joy C.fear
39.A.give B.take C.waste
40.A.uncomfortable B.unreasonable C.unforgettable
答案解析:
31. 根据下文提到的菜谱已定、购物清单已做好,以及作者想象中的美味,可知一切都很完美,所以选B。
32. 根据上文作者对火鸡和土豆泥等美食的想象,可知作者迫不及待想吃到,所以选A。
33. 根据父亲说要去无家可归者收容所,以及感恩节的主题,可知父亲是想让孩子们学会感恩,所以选C。
34. 根据上下文,作者一家去无家可归者收容所是为了帮忙,所以选B。
35. 根据下文作者困倦的样子,可知他们起得很早,所以选A。
36. 根据作者之前对不能吃到自家感恩节大餐的失望,可知一路上心情低落,所以选C。
37. 根据后文作者在收容所的所见所感,可知之前的负面想法消失了,所以选B。
38. 根据后文作者学到的感恩和祝福他人的意义,可知收容所里充满了快乐,所以选B。
39. 根据常识及作者的经历,可知给予比接受更好,所以选A。
40. 根据全文作者通过这次经历学到了很多,可知那是一个难忘的经历,所以选C。